Jadłospis
Wtorek 02.04.2024
Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, parówki na ciepło, ser żółty, ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,
Drugie śniadanie – kinder mleczna kanapka,
Obiad II danie – placki ziemniaczane z kleksem śmietany, kompot wiśniowy,
Podwieczorek – zupa szczawiowa z jajkiem, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Środa 03.04.2024
Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, kiełbasa krakowska sucha, ser żółty, ogórek świeży, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną, kakao,
Drugie śniadanie – jabłko, banan,
Obiad II danie - kotlet mielony, ziemniaki, surówka Colesław, kompot wieloowocowy,
Podwieczorek – zupa buraczkowa, pieczywo,
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Czwartek 04.04.2024
Śniadanie – chleb pszenny, chleb sojowy, masło, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, pasztet drobiowy, ser żółty, ogórek świeży, papryka żółta, herbata z cytryną,
Drugie śniadanie – koktajl jogurtowy z musem owocowym, ciastka owsiane
Obiad II danie – bioderko z kurczaka pieczone, ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka, kompot wiśniowy,
Podwieczorek –barszcz biały z jajkiem, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Piątek 05.04.2023
Śniadanie – chleb pszenny, rogal, masło, ser żółty, miód, dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony, herbata z cytryną, zupa mleczna z kaszą manną,
Drugie śniadanie – drożdżówka z kruszonką, herbata owocowa,
Obiad II danie – ryba z pieca, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy, kompot truskawkowy,
Podwieczorek – zupa pomidorowa z makaronem,
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja, ryba
Poniedziałek 08.04.2024
Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, pasta z makreli wędzonej, pasztet drobiowy, ser żółty, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, herbata z cytryną,
Drugie śniadanie – jabłko, marchewka surowa
Obiad II danie – gulasz wieprzowy, kasza bulgur, ogórek kiszony, kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek – zupa kalafiorowa z ryżem, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja, ryba
Wtorek 09.04.2024
Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, schab wędzony, ser żółty, ogórek kiszony, papryka czerwona, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,
Drugie śniadanie – banan, kiwi,
Obiad II danie – pulpety w sosie koperkowym, ziemniaki, fasolka szparagowa z wody, kompot wiśniowy,
Podwieczorek – zupa krupnik z kaszą kuskus, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Środa 10.04.2024
Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, parówki z piersią z indyka, ser żółty, ogórek świeży, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną, kakao,
Drugie śniadanie – kinder mleczna kanapka,
Obiad II danie - makaron świderki z polewą truskawkową, kompot wieloowocowy,
Podwieczorek – zupa gołąbkowa, pieczywo,
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Czwartek 11.04.2024
Śniadanie – chleb pszenny, chleb sojowy, masło, twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem, pasztet drobiowy, ser żółty, ogórek świeży, papryka żółta, herbata z cytryną,
Drugie śniadanie – koktajl jogurtowy z musem owocowym, ciastka owsiane
Obiad II danie – nagettsy z piersi kurczaka, ziemniaki, surówka z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych i kukurydzy, kompot wiśniowy,
Podwieczorek –barszcz ukraiński, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Piątek 12.04.2023
Śniadanie – chleb pszenny, rogal, masło, ser żółty, miód, dżem truskawkowy niskosłodzony, herbata z cytryną, płatki kukurydziane z mlekiem,
Drugie śniadanie – ciasto jabłecznik, herbata owocowa,
Obiad II danie – kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot truskawkowy,
Podwieczorek – rosół z makaronem
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja, ryba
Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.
Zamieszczony powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę
b) maltodekstryn na bazie pszenicy
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie
(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.