Jadłospis
Piątek 26.04.2023
Śniadanie – chleb pszenny, rogal, masło, ser żółty, miód, dżem truskawkowy niskosłodzony, herbata z cytryną, płatki kukurydziane z mlekiem,
Drugie śniadanie – ciasto maślankowe z owocami, herbata malinowa,
Obiad II danie – kotlet panierowany z piersi kurczaka, ziemniaki, mizeria, kompot śliwkowy,
Podwieczorek – zupa pomidorowa z ryżem,
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Poniedziałek 29.04.2024
Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, kiełbasa krakowska sucha, pasztet drobiowy, ogórek świeży, ser żółty, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, herbata z cytryną,
Drugie śniadanie – jabłko, gruszka,
Obiad II danie – gulasz z udźca indyka w sosie z suszonymi pomidorami, kasza bulgur, ogórek kiszony , kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek – zupa kalafiorowa, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Wtorek 30.04.2024
Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, szynka cygańska, ser żółty, ogórek kiszony, papryka ,żółta, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,
Drugie śniadanie – sok Kubuś marchwiowo-brzoskwiniowy, flipsy kukurydziane,
Obiad II danie – kotlet schabowy, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy, kompot wiśniowy,
Podwieczorek – zupa z soczewicy czerwonej, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Poniedziałek 06.05.2024
Śniadanie – chleb pszenny, chleb zbójnicki, masło, indyk gotowany, ser żółty, pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, herbata z cytryną,
Drugie śniadanie – kinder mleczna kanapka, mieszanka bakaliowa,
Obiad II danie – racuchy drożdżowe z cukrem pudrem, kompot z czarnej porzeczki
Podwieczorek – zupa ogórkowa, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Wtorek 07.05.2024
Śniadanie – chleb pszenny, chleb orkiszowy, kiełbasa krakowska sucha, jajko gotowane, ser żółty, ogórek kiszony, papryka ,żółta, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,
Drugie śniadanie – jabłko, banan, marchewka surowa,
Obiad II danie – kotlet mielony, ziemniaki, buraczki tarte, kompot wiśniowy,
Podwieczorek – zupa krupnik z kaszą jęczmienną, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Środa 08.05.2024
Śniadanie – chleb pszenny, chleb razowy, masło, twarożek ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorkiem, pasztet drobiowy, ser żółty, ogórek świeży, pomidorki koktajlowe, herbata z cytryną, kakao,
Drugie śniadanie – wafle przekładane kremem orzechowo-czekoladowym,
Obiad II danie - makaron penne z kurczakiem i brokułem w sosie śmietanowym, kompot wieloowocowy,
Podwieczorek – zupa grochowa, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Czwartek 09.05.2024
Śniadanie – chleb pszenny, chleb sojowy, masło, parówki na ciepło, pasztet drobiowy, ser żółty, ogórek kiszony, papryka żółta, herbata z cytryną, kawa Inka z mlekiem,
Drugie śniadanie – gruszka, jabłko, kiwi,
Obiad II danie – pierogi leniwe z bułką tartą, kompot wiśniowy,
Podwieczorek –barszcz ukraiński z fasolą, pieczywo
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja,
Piątek 10.05.2023
Śniadanie – chleb pszenny, rogal, masło, ser żółty, miód, dżem truskawkowy niskosłodzony, herbata z cytryną, zupa mleczna z kaszą manną,
Drugie śniadanie – galaretka z owocami, ciastka owsiane,
Obiad II danie – filet z miruny pieczony, ziemniaki, surówka z młodej kapusty, kompot śliwkowy,
Podwieczorek – rosół z makaronem,
Alergeny: ziarna zbóż zawierające gluten, seler, mleko i produkty pochodne, jaja, ryba
Woda do picia dostępna jest w ciągu całego dnia.
Zamieszczony powyżej jadłospis może być nieznacznie zmieniany w trakcie codziennego przygotowywania posiłków.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę
b) maltodekstryn na bazie pszenicy
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie
(Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą
zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.