Zdrowe i kolorowe kanapki
22.11.2013r.
Śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem dnia. Coraz częściej dzieci mają problemy ze spożywaniem ich. Coraz więcej możemy spotkać tak zwanych niejadków.
Mając to na uwadze postanowiliśmy zachęcić dzieci do samodzielności i pokonania niechęci spożywania tego posiłku.
Dzieci przyniosły z domu niezbędne do tego zadania produkty: zdrowe warzywa ( pomidory, ogórki, cebulę, szczypiorek, paprykę), oraz produkty posiadające białko: jajka, ser.
Panie kucharki pięknie wszystko wcześniej umyły, pokroiły i przygotowały na talerzykach. Na stole pojawiło się: pieczywo (razowe i pszenne), pokrojone warzywa (pomidor, ogórek sałata itp.) oraz produkty takie jak jajko i ser.
Zajęcie poprzedzone było pogadanką na temat zdrowego jedzenia, sposobu robienia kanapek oraz zachowania się przy stole z produktami i podczas spożywania posiłku. Starszaczki samodzielnie komponowały swoje kanapki, a każda z nich była pomysłowa a przede wszystkim zdrowa.
Kolorowe i pachnące przekąski znikały bardzo szybko, nawet niejadki zjadły ich kilka. To działanie podobało się dzieciom, ponieważ mogły pokazać swoją samodzielność, a na kanapkach mogły położyć te produkty, które im smakują.
Zachęcamy do spożywania zdrowych posiłków!